marți, 30 septembrie 2014

In drumetie la Furnalul de la Govajdie



Thesaurariat-ul din Sibiu (organism ce reprezenta Imperiul Austriac in Transilvania si care avea un birou si la Castelul Huniazilor, Hunedoara) hotareste in 1802 contruirea unui furnal la Govajdie.
Primul furnal cu flux continuu din Europa este cel de la Govajdie, contruit intre 1806 – 1810. Minereul de fier era scos din mina de la Ghelar.
La acest furnal s-au produs componente de fonta pentru Turnul Eiffel (Paris).
(Exista numeroase informatii pe internet despre zona Govajdie, despre istoricul activitatii miniere etc., unele dintre ele false cu totul sau partial, scrise cu scop propagandistic sau doar din prostie)

Monumentul istoric e doar o ruina...


Panoul de la intrare are darul sa furnizeze cateva informatii sumare.

O fotografie din colectia Pilu Gaina

O imagine din acelasi unghi din zilele noastre (jos)




In interior se poate vedee baza unui turn (cel din planul departat in foto de mai sus)




De la Hunedoara se poate ajunge intr-o plimbare de 10 km pe fosta linie ferata ce trece prin tunelul de la Govajdie. Dupa iesirea din tunel (spre fostul cătun Căţănaş), la aprox. 200 m exista  o constructie locuita (un fost canton, probabil) unde sunt aciuiti vreo sapte caini agresivi. Sa aveti un par la voi... De la acel loc, un drum coboara in vale, la sosea. 
Mi-a placut ca pe langa "masinisti" am intalnit si doua grupuri de biciclisti in vale. Soseaua este buna, din placi de beton. 

Iata cum arata in interior cladirea ce a mai ramas in picioare din ansamblul furnalului. Filmarea am facut-o cu o "sapuniera", calitatea nu e grozava, dar e satisfacatoare.



link http://youtu.be/8uPVwFaOknU

In opinia mea, pentru cativa pereti nu se merita drumul pana acolo. Dar ar fi o idee sa se faca macar o macheta a furnalului, cu fluxul tehnologic si sa sa refaca cuptorul de ardere. Pana la urma un turist vrea sa vada ceva, pe langa niste pereti ce mai au putin si cad...



Cacatii de la liceul Traian Lalescu si Justitia EP. 14

  Justitia si cacatii de la liceul teoretic Traian Lalescu Hunedoara (14) `              EPISOD   14    SLUGILE CACATILOR dupa Gheorghe...